Fülöp Zsolt saját hatáskörben úgy döntött, hogy új alpolgármestert nevez ki maga mellé Magyar Judit személyében.

Magyar Judit a költségvetésért felel.

A kinevezéséről szól határozat a város honlapján elérhető:

https://szentendre.hu/wp-content/uploads/2021/03/87-Koltsegv-f-Alpolgarmester-illetm-II-2021-03-11.doc

Magyar Judit a szentendrei MSZP önkormányzati képviselője, aki 2019-ben az ellenzéki összefogás tagjaként jutott be a képviselő-testületbe. 2019 őszétől a pénzügyi bizottság vezetője volt, teljes rálátással az önkormányzat gazdasági folyamataira. Az nem derül ki, hogy pontosan milyen feladatai lesznek, mivel azt a polgármester saját jogkörében eljárva dönti el a munkaköri leírás megalkotása során. Így nem lehet tudni, hogy milyen feladatokat vesz át Magyar Judit Pilis Dánieltől vagy milyen új specializált feladatai lesznek.

A bejegyzés megjelenése óta Magyar Judittól megtudtuk, hogy 2020 nyarán kilépett az MSZP-ből, melynek önkormányzati képviselője volt ciklusokon át, így ma pártnélküliként tevékenykedik a képviselő-testületben a TESZ ellenzéki összefogás résztvevőjeként.

Ha már pénzügyekért felelős alpolgármesterről van szó, a határozat szerint díjazása bruttó 596.800 Ft, ahogy a másik alpolgármesteré is ennyi, erre jön még rá a 89.520 Ft-os költségtérítés, ami szintén normál díjazásnak számít. Járulékokkal együtt kb. 796.000 forintba, évente 9,5 millió forintba kerül a szentendrei költségvetésnek az új pozíció létrehozása.

Bár pénzügyi bizottsági elnökként eddig is minden információt is kimutatást megkapott és bármilyen javaslatot tehetett az önkormányzat gazdálkodására vonatkozóan, most házon belüliként valószínűleg nagyobb hatáskört fog kapni a költségvetés tervezése és végrehajtása során. Az is lehet, hogy ellenjegyzése nélkül semmilyen kifizetésre vagy kötelezettségvállalásra nem kerülhet sor. A tavalyi évben volt néhány kevésbé megalapozott pénzügyi döntés, így egy ilyen típusú ellenőrre a Polgármesteri Hivatalban lehet, hogy szükség is van.

A polgármester mellett a közelmúltban kezdte meg tanácsadói tevékenységét Kerti Attila szintén gazdasági területen, és Magyar Judit kinevezése után új pénzügyi bizottsági elnökre is szükség lesz, így elmondható, hogy néhány hét leforgása alatt jelentősen bővül a polgármester melletti pénzügyi apparátus, úgy tűnik ezen a téren nagy lemaradásokat kell pótolni.

Ezek közül néhány feladat egyértelműnek is tűnik: Mivel az önkormányzat a választások óta – az egyébként a törvény által kötelezően előírt és minden más önkormányzat által teljesített feladatot – a ciklus gazdasági programját sem készítette el és lassan egy éves határidő mulasztásban van Fülöp Zsolt, így lehet, hogy az lesz az első feladata Magyar Juditnak, hogy kiküszöbölje ezt a csorbát. Ugyanígy nem készült el határidőre a vagyongazdálkodási koncepció sem, ez is előkelő helyen szerepelhet a feladatlistán, enélkül koncepció nélkül történnek az ingatlaneladások az önkormányzatnál. Mindezek nélkül jelenleg vakrepülésben halad a város gazdasági irányítása. Ezért is lehet szükség új alpolgármesterre és új gazdasági tanácsadóra is. A városrészi költségvetés is csak ígéret a mai napig, szóval tennivaló lesz bőven.

A polgármester pár hete fogadta el a város idei költségvetését, melynek őréül szegődik Magyar Judit, arról részletes elemzésünk itt olvasható:

https://szeke.hu/2021/03/05/szentendre-2021-evi-koltsegveteserol-2/

Magyar Judit a TV Szentendre stúdiójában

Ha hozzászólása van, alább megteheti vagy észrevételét levélben a szekeklub@gmail.com címre is elküldheti.