Az alábbi néhány képpel szeretnénk visszaadni kicsit közösségünk 2014-i évi karácsonyi ünnepségéről. Elhívtuk a Parasztbiblia történetein alapuló zenés mesét előadó művészeket, Navratil Andreát, Terescsik Esztert és a Kobzos Együttest, akik egy egészen új és emberközeli módon mutatták be a kis Jézus születésének történetét a plébániatemplomban. Ezt követően pedig kis agapét tartottunk a Városháza Dísztermében, ahol jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel zártuk az estét. Köszönjük mindenki részvételét!

Új csillagnak új Királya

Kedves Barátaink!

Az idei évben még két rendezvényt szervezünk közösségünknek, melyek közül az első alkalom egy a családoknak szóló karácsonyi zenés előadás, melynek címe:

Új csillagnak új Királya – mese és muzsika a kis Jézus születéséről.

Az előadást a Templomdombi Plébániatemplomban tartjuk, most december 14-én, vasárnap 17:00 óra után pár perccel, közvetlenül a Fő téri gyertyagyújtás után.

Az előadók Terescsik Eszter, Navratil Andrea és a Kobzos együttes, akik hagyományos hangszerekkel és szép népi énekekkel és anekdotákkal idézik fel a kis Jézus születését.
Nagy szeretettel várjuk mindnyájatokat családotokkal együtt, hiszen ez az előadás felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt nagy élményt tud nyújtani, szép felkészülést Karácsony szent ünnepére! Az előadás részleteiről, és az együttes bemutatásáról csatolok egy mellékletet is.

Várunk mindnyájatokat nagy szeretettel tehát először is a vasárnapi közös karácsonyi előadásunkra! 🙂

A SZEKE szervezőcsapata nevében: Török Balázs és Rácz Hanna

REGISZTRÁCIÓ

Az egy órás előadás gerincét, a múltbéli parasztság gondolkodásmódjának gazdag forrása, egy enyhén archaizáló, képi világában nagyon kifejező népköltészeti prózai anyag adja, melyet Lammel Annamária és Nagy Ilona – Parasztbiblia című gyűjteményéből válogattunk össze. Ezek a paraszti közösségek ajkán fennmaradt mítoszok, legendák, mondák, mesék és példázatok a magyar epika egészen új tájaira vezetnek el bennünket. E gazdag prózai anyag kiegészítéseként – tartalmában és hangulatában az előadáshoz illeszkedő, annak mondanivalóját és üzenetét kiemelő – népi imádságokat, népdalokat és népzenéket válogattunk, melyek egy-egy történet lezárásaként vagy egy új gondolatfüzér kezdeteként jelennek meg a műsor során.

A képi világában nagyon kifejező meséket hallgatva Mária fogantatásától, Jézus születésén át a Szent Család megmeneküléséig a már ismert történeteken kívül megtudhatjuk azt is, miért szagos a csipkerózsa, földig hajló ággal miért búslakodik a szomorúfűzfa, hogyan lett az első gyöngyvirág, és milyen csodáról mesélt a Nap az édesanyjának, amikor azon a különös napon oly késő este ért haza. Az előadás egyszerre nyújt vidám perceket ízes humorával, valamint megrendítő pillanatokat különleges hangulatával; s reményeink szerint segít ráhangolódni mind a gyerekeknek, mind a felnőtt hallgatóknak a karácsony méltó megünneplésére az adventi időszakban.

A lemez és a műsor két előadóművésze Terescsik Eszter színművész és Navratil Andrea népdalénekes. Közreműködik a Kobzos Együttes, melynek vendégmuzsikusa Bese Botond.

Korábbi helyszínek, bemutatók:

 • Esély Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola, Budapest
 • Hagyományok Háza, Budapest
 • Vojnovich-Huszár Villa, Budapest
 • Királyerdei Művelődési Ház, Csepel
 • Petőfi Színház, Veszprém
 • Szamos Cukrászda Központi Kávéház, Esztergom
 • Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda, Szentendre
 • Budavári Művelődési Központ, Budapest
 • Háló Klub Népzenei Est, Budapest
 • Patrona Hungariae Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
 • Ruttkai Éva Színház, Budapest http://www.kobzos.com
 • … és még számos vidéki iskola, intézmény.

A M Ű V É S Z E K R Ö V I D B E M U T A T Á S A 

N A V R A T I L A N D R E A – ének

Jelenleg a Kobzos Együttes (szentes énekek, moldvai csángó népzene, régizene), az Igriczek Együttes

(régizene és magyar népzene), valamint a Fonó zenekar (magyar népzene) tagja, valamint a Duna Művészegyüttes és a Honvéd Együttes szólóénekese. Énekese volt korábban még a Zurgó együttesnek, a Tátika Énekegyüttesnek Bodza Klára vezetésével, a Kontyvirág és a Vándor Vokál Énekegyüttesnek, valamint a Mente Folk és az Ördöngös zenekarnak. E mellett rendszeresen szerepel az Új Élő Népzene és a Táncháztalálkozó c. antológia-lemezeken, valamint neves magyar és külföldi előadók meghívott vendégeként, mint például Berecz András, ifj. Csoóri Sándor, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás, Fábri Géza és a Mentés Másként Trió, Unger Balázs, Fonó zenekar, Djamel Laorussi. Számos népzenei vetélkedők győztese és nívódíjasa, szólóének kategóriában a Népműveszet Ifjú Mestere cím díjazottja. 2004 őszén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Zurgó énekeseként addigi munkáját értékelve a Bezerédj-díjjal, majd 2006 tavaszán a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma Bartók-díjjal jutalmazta őt, majd 2009 tavaszán a Magyar Művészetért Díjjal tűntette ki. A magyar népzene tolmácsolásában és oktatásában elért eredményeiért a Honvédelemért Kitűntető Cím birtokosa.

T E R E S C S I K E S Z T E R – mese

1997-ben a Nemzeti Színi Akadémián végzett Kőváry Katalin és Hámori Ildikó osztályában. 1998- ig a Nemzeti Színház ösztöndíjas színésze, majd a Kecskeméti Katona József Színházhoz szerződik, ahol abban az évben az Évad színésznőjévé választják. 2001-ben a Szegedi Pinceszínház, 2002-ben a Veszprémi Petőfi Színház tagja. 2003-2006-ig szabadúszó, majd 2006-tól újra a Veszprémi Petőfi Színház tagja. Több mint 6 éve tart mese-előadásokat felnőtt és családi programokon, fesztiválokon. A darabok főszervezőjeként, 3 éve kezdett tudatosan foglalkozni az emberi közösségekben oly fontos szerepet betöltő mesék erejével, s gyakran használja is azoknak gyógyító és szellemi erejét. Ehhez nagyban hozzájárult a hatvani Bátor Táborban tett látogatása, ahol daganatos és cukorbeteg gyerekeknek mesélt, de épp ilyen mély tapasztalat volt a veszprémi kórház gyerekosztályán megtartott előadás is. Nem véletlen tehát, hogy a karácsonyi előadáshoz a prózát a nép ajkán fennmaradt gazdag folklórszövegek, mesék gyűjteményéből válogatta.

Televíziós szereplés: Válaszd a tudást – riport műsor a mesélésről (MTV2, 2009. március 18.)

K O B Z O S E G Y Ü T T E S

A három énekesből valamint zenészből létrejött formáció a magyar népzenei hagyomány archaikus rétegének széles körben történő megismertetését, koncerteken, rendezvényeken, kulturális eseményeken való bemutatását tűzte maga elé célul. A formáció tagjai: N A V R A T I L A N D R E A (ének, gardon, csengők), D E M E T E R L Á S Z L Ó (ének, koboz, csengők), S Z E D L Á K J Ó Z S E F (ének, koboz, fidula, brácsa, középkori duda)

A három művész külön-külön és együtt is számos elismerésben részesült az elmúlt évek során, a teljesség igénye nélkül, Népművészet Ifjú Mestere cím, NKÖM Bezerédj-díj, Bartók-emlékdíj, Magyar Művészetért Díj. Énekük és zenéjük olyan neves előadók és együttesek lemezein hallhatók, mint a Zurgó, Igriczek, Sub Rosa, Berecz András, ifj. Csoóri Sándor, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás, Fábri Géza és a Mentés Másként Trió, Unger Balázs, Djamel Laorussi, Tippelklimper, Corvus Corax. Feldolgozásaik számos hazai és külföldi válogatáslemezen hallhatók, többek között a hazai aktuális zenei palettát népszerűsítő „Hungry for Hungary?” elnevezésű lemezsorozat folk és világzene albumán, valamint a „Vetettem gyöngyöt” c. négylemezes kiadványon, mely a magyarországi világzene történetének áttekintése a műfaj legrangosabb előadóinak felvételeivel, a tradicionális népzenétől az autonóm feldolgozásokon át az etnodzsesszig.   Televíziós szereplés: Nappali (MTV1, 2009. november 2.)

http://www.kobzos.com