Az önkormányzati ciklus felénél már egyszer átvilágítottuk Fülöp Zsolt 2019-ben tett ígéreteinek teljesülését, most pedig immár három év telt el megválasztása óta, azaz az ígéreteinek megvalósítására rendelkezésre álló idő 60%. Szakértőink és a városi döntéshozatalt figyelemmel kísérők készítettek egy összegzést, hogy a számos ígéretnek eddig hány százaléka teljesült a ciklus idejének 60 százalékánál:

Az eredmény: 5 %

(A számítást levezető táblázat linkje a cikk végén linken elérhető.)

Fülöp Zsolt a 3 éves polgármesterségét megelőzően 21 évig volt önkormányzati képviselő is. Így a város egyik legrutinosabb politikusaként nem lehet azt mondani, hogy ne lett volna tisztában vállalásai természetével és azok megvalósításának feladatával. Ezért e csúfos eredménynek csak két magyarázata adódik: vagy eleve csak blöffölt, más szóval hazugsággal, hamis ígéretekkel nyerte el a szavazatokat, vagy saját képességeivel nem volt tisztában, azaz a városvezetés terheivel és felelősségével nem tud megbirkózni. Nos, valószínűleg mindkettő. Hogy példát, példákat is mondjunk mindkettőre:

  • Kamu ígéret

Fülöp Zsolt egyik legjobban hangzó ígérete volt, hogy zöldhullámot teremt a 11-es főúton, azaz dugó nélkül, suhanósan lehet majd közlekedni a főúton. A választás előtt ezzel plakátolta tele az utat, minden lámpaoszlopra kitette és erről beszélt a választás után is a legtöbbet. Három év alatt odáig jutott, hogy megszámolta (10 millió forintos szakértői díj kifizetése árán), hogy hány autó közlekedik a 11-esen. (Ennek a sommás végeredménye az lett, hogy nagyon sok.) De más ezen kívül nem történt. Hiszen valójában nem sok befolyása van rá, mivel a dugók egyszerűen a sok autó miatt vannak, neki pedig nincs varázspálcája, hogy mindenkit hazarepítsen. Ez egy példa csak a kamuzással szerzett szavazatokra.

De ehhez hasonló hazugság volt, hogy majd jó viszonyt fog kialakítani a kormányzattal, hiszen azonnal nekilátott szidni kormányt és képviselőt, amit azóta is szüntelenül tesz. Szintén a hazugságok sorát gyarapítja a vagyongazdálkodásra és értékesítési stopra vonatkozó ígéretek. És persze a városi elektromos kisbuszok üzembeállítását sem gondolta egy percig sem komolyan. Csak a választók ültek fel talán ennek is. Stb.

  • Képesség hiánya

A másik nagy hangzatos ígéret a város új építési szabályzatának megalkotásának ígérete volt, amely által a jövőbeni beépíthetőséget ígérte csökkenteni. Három évvel ezelőtt állt neki a feladatnak, hogy elkészítse az új szabályzatot (más néven rendeletet), szerződött is egy szakcéggel – ahogy azt kell -, aki azt elkészíti/megírja/megszerkeszti, de 3 év elteltével még csak nem készült el ez a rendelet a mai napig sem. Most már van végre egy szövegecske, ennek következik majd a társadalmi egyeztetése, aztán még újabb szerkesztési feladatok, stb. Remélhetőleg a ciklus vége felé végre elkészül majd a nagy mű, azaz egy rendelet, nem más. (A kibontakozó válság egyelőre úgy tűnik megoldja a további építkezések lassítását.)

A városrészi költségvetés is elég döcögős sorsú lett: első évben meg sem valósult, második évben már beharangozták, de végül az első kapavágásra is a harmadik évig kellett várni, túl sok látszatja nincs viszont. A gyors-reagálású városi karbantartás és városszépítés is visszájára sült el a tapasztalatok szerint, de az ígért informatikai fejlesztéseknek is hűlt helye, az úthálózat fejlesztésére pedig még terveket sem tudott készíteni a polgármester, kiírt közbeszerzés sincs ilyenekre vonatkozóan.

De számos más ígéret, azaz a választási ígéretek 95 százaléka sem teljesült, hosszú lenne mindet itt felsorolni. Viszont készítettek róla szakértőink egy táblázatot, ahol mindenki elolvashatja, hogy mik voltak az ígéretek és hogy kb. mennyire is teljesültek azok.

A lista ide kattintva érhető el.

Még van hátra két év, reméljük végül a mutató legalább két számjegyűre tud majd váltani! Hamarosan pedig a közmeghallgatást tart a polgármester, kíváncsian várjuk, milyen magyarázattal szolgál eredménytelenségére!