Orbán Viktor miniszterelnök 2022. március 27-én villámlátogatást tett Szentendrén az országgyűlési kampány részeként.

A közönségnek beszélt Vitályos Eszterről a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjéről, a Fidesz céljairól, a választás tétjéről.

Hosszan sorolta Vitályos Eszter érdemeit és a Fidesz stratégiáját is, de leszögezte, hogy mindez még nem elég ahhoz, hogy a kormány folytatni tudja munkáját, ugyanis ahhoz az kell, hogy mindenki, aki támogatja a kormány tevékenységét és politikai célkitűzéseit, az el is menjen szavazni a Fideszre és jelöltjére április 3-án a választás napján.

Orbán Viktor nem kerülte meg a szomszédban zajló háború kérdését sem és világosan kifejtette álláspontját azzal kapcsolatban is. Rávilágított arra is, hogy az orosz energiára kivetendő embargó kérdése – melyet sok baloldali vagy liberális párt, illetve a magyar ellenzék is sürgősen bevezetendőnek tart – nem azért hozna Magyarországra nagy bajt, mert drágább lenne a gáz és olaj. Ugyanis abban az esetben nem drágább lenne a gáz és olaj, hanem nem lenne.

Mivel Oroszország Európa egyik legnagyobb olaj és gáz beszállítója (a szükséglet kb. 30%-át fedezi), és mivel a világ kínálata véges, ezért ha az Oroszország felől érkező gázt és olajat elzárná magától Európa és – az ellenzék követelése szerint – Magyarország is, akkor nem lehetne egyik napról a másikra a helyébe más forrásból beszerezni azokat. A gázt ugyanis csak csővezetékeken lehet Magyarországra szállítani, ma a magyar gázfogyasztás 90%-a Oroszországból származik, így ha az kiesik, nincs más, aki gázt tudna pumpálni a mi vezetékeinkbe. A maradék 10% őrült drága lenne, hiszen a nyugatról is hiányzó gázért öldöklő árverseny zajlana, a 90% pedig hiányozna. Márpedig “nem csak” a lakásokat fűtjük gázzal, de a műtrágya előállításától kezdve rengeteg üzem és gyár alapvető energiaforrása is a gáz, így sem működtetni, sem fűteni nem lehetne azokat, ezért néhány óra és nap alatt állna le az ország termelésének nagy része (élelmiszer és iparcikkek előállítása egyaránt) majd az azokhoz tartozó szolgáltatások (könyvelés, marketing, logisztika, szerelés, stb.). Azaz rövid hét alatt a legtöbb ember elveszíthetné fizetését. Ezen kívül bár üzemanyagot lehet tartályautókban is szállítani, de könnyen belátható, hogy egy MOL kőolaj-finomító és elosztó konglomerátumot sem lehet néhány nap-hét-hónap alatt tartálykocsikkal pótolni, így az üzemanyag is hiányozna mind a lakosságtól, mind a vállalatoktól és mindentől, amit szállítani kell.
Azt nem tette hozzá a miniszterelnök, hogy egyébként Németország, Olaszország és még számos más ország is éppen emiatt nem támogatja szintén az olaj- és gázembargót (lásd például: https://mandiner.hu/cikk/20220329_ukrajna_vagy_oroszorszag_mellett_allunk), de akik még szóban az embargó mellett állnak is, azok sem tettek érdemben semmilyen intézkedést ennek érdekében.

De a miniszterelnök rávilágított a háború erkölcsi kérdésének vetületére is, mely kapcsán természetesen van az országunknak felelőssége, például az, hogy segítséget nyújtsunk a bajba jutottaknak. De egy olyan háborúban részt venni nincs erkölcsi felelősségünk, aminek kialakulásához országunknak semmi köze, és nincs olyan szintű segítségnyújtási kötelezettségünk sem, mellyel saját országunkat, családjainkat tesszük teljesen tönkre. Így Magyarország, mint a területtel szomszédos, de a konfliktustól távol álló ország akkor jár el helyesen, ha minden szavával a béke, a fegyverszünet mellett köteleződik el.

Számos elemzés látott már napvilágot a háborúhoz vezető okokkal és évtizedekkel kapcsolatban és mivel itt valójában a világ két szuperhatalmáról, az USA-ról és Oroszországról van szó, így ebben sehol sem mutatható ki Magyarország geostratégiai vagy külpolitikai szerepe. Nyugatról a latin nyelvű országokkal, a többi irányból pedig a szláv nyelvű országokkal körülvéve könnyen belátható, hogy nem Magyarország lesz az, akinek ilyen nagy kérdésekben bármiféle szerep jut. Hazánk érdeke az, hogy az őt körülvevő világ gyarapodjon és boldoguljon, fejlődjön kereskedelmi, gazdasági és kulturális területen is és annak minél inkább a részese legyen. Egyébként pedig Európa és Oroszország közös érdeke is inkább a minél inkább gyarapodó gazdasági együttműködés lenne, de erre bizonyos okokból még soha nem kerülhetett sor a történelem folyamán.

Végül a miniszterelnök a választás napján tartandó népszavazásról is mondott pár gondolatot kiállva amellett az általunk is mélységesen támogatott álláspont mellett, hogy a sérülékeny korban lévő magyar gyermekektől távol kell tartani a genderlobbista politikai agitátorokat, azaz nem szabad megengedni, hogy a gyermekeket félrenevelő ideológiákkal traktálják óvodában és iskolában és ezért a népszavazáson 4 nem-mel el kell utasítani az efféle próbálkozásokat még most, mielőtt még nagyobb teret nyerne ez Magyarországon is.

Orbán Viktor látogatásának felvételét és fényképeit az alábbiakban tudják megtekinteni: