„A kezük könyékig véres volt”

Kedves Barátaink!

Hosszabb szünet után újabb előadóestünkre hívunk meg titeket nagy szeretettel, melynek témáját az 1956-os szabadságharchoz kapcsolódóan választottuk ki!

A kommunista hatalom az 1956-os forradalmat szovjet segítséggel nem csak vérbe fojtotta, hanem utána szörnyű megtorlásba is kezdett. Deportálások, elrablások, kínzások, bebörtönzések, kivégzések kísérték a karhatalom működését, sok-sok ezer családnak okozva kiheverhetetlen traumát. A „halálügyészek” és „vérbírók”, azaz azon közvádlók és bírák, akik végrehajtva az utasítást, lelkiismeret-furdalás nélkül kivégzésre ítél(tet)ték hős honfitársainkat, munkájukért a kommunista rezsim elismerését kapták, ám cselekedetük nem csak akkor, hanem sok esetben még a rendszerváltoztatás után is jól jövedelmezett nekik.

Vendégünk, Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a megtorló ügyészek és bírák utóéletét kutatta és fedte fel a közelmúltban a nyilvánosság előtt. Megkértük, hogy jöjjön el közénk és meséljen kutatásának eredményeiről. Egyúttal a gaz ítéletek történeti megítéléséről, az elszámoltatásnak a rendszerváltáskor vagy az utókor részéről felmerült igényéről és elmaradásáról.

Várunk szeretettel mindnyájatokat október 19-én csütörtökön este 18:30-tól tartandó előadóestünkre! Rendezvényünket az Offline Centerben tartjuk (Ady Endre út 16., volt Rodin).

A megfelelő számú ülőhely előkészítése érdekében kérünk, hogy legyetek kedvesek regisztrálni ingyenes összejövetelünkre a következő linken:

SZEKE REGISZTRÁCIÓ

Baráti üdvözlettel és az újbóli találkozás reményében a SZEKE szervezőcsapata nevében:
Török Balázs

SZEKE_Bekes_Marton_plakát.jpg