Kedves Barátaink!

Hamarosan városunk nyári szabadtéri színpadán, a Szentendrei Teátrumban lesz látható a Nemzeti Színház játéka, mely során a Tamási Áron által írt Vitéz lélek című előadás kerül bemutatásra. A rendező Vidnyánszky Attila, aki még a tavalyi nálunk tartott előadása alatt “tett ígéretet” arra, hogy városunkba a társulatával is vissza fognak látogatni, ennél fogva szívből ajánljuk figyelmetekbe a programot és bátorítunk arra, hogy tekintsétek meg azt a Városháza udvarán!

 

Az előadások augusztus 15-én és 16-án, péntek és szombat este 20:30 órai kezdettel lesznek láthatóak. A további részletek az alább következő hivatalos beharangozóban találhatóak!

Tamási Áron VITÉZ LÉLEK

A Nemzeti Színház előadása

Szereplők: Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Mécs Károly m.v. , Martinovics Dorina, Reviczky Gábor, Nagy Anna m.v., Tóth László, Tenki Réka, Tóth Auguszta, Varga József, Újvári Zalán, Bátyi Domonkos József, Szabó Péter, Török Elek Zeneszerző: Könczei Árpád Díszlettervező: Olekszandr Bilozub Jelmeztervező: Balla Ildikó Rendező: Vidnyánszky Attila

A Nemzeti Színház 2013. szeptemberében bemutatott darabja, a Vitéz lélek 1940 októberében, közvetlenül az észak-erdélyi bevonulást követően született. Bemutatója 1941. január 25-én volt Pünkösdi Andor rendezésében, a Németh Antal vezette Nemzeti Színházban. A dráma az 1928-ban keletkezett Himnusz egy szamárral című elbeszélés alapján íródott: „…egyik legtökéletesebb remeke a novellairodalomnak – mondja róla Németh László. A nemrég elhunyt Görömbei András pedig így jellemzi e művet: „Mennyi minden együtt van itt néhány lapon: háborús nyomorúság, állhatatlan hűtlenség, fájdalom, reménykedés, különcség, büszkeség, hatalmaskodás, és valamiféle természetes, mégis legendába illő szabadságvágy… Tiszta realitás és tiszta mese, miközben megjelenik benne a mítoszképző archaikus tudat is. „Keresve sem találhatnék a világirodalomban még egy olyan szerzőt és darabot, amely most jobban illene hozzánk, az újrainduló Nemzetihez, mint Tamási Áron és a Vitéz lélek. Leginkább a derű miatt, ahogyan ez a történet megszólal” – Vidnyánszky Attila

Belépőjegy: 3500 Ft Jegyvásárlás: Elővételben a szentendrei Tourinformban (26/317-966), az Interticket országos hálózatában, online a szentendreprogram.hu és a jegy.hu oldalon Az előadás előtt egy órával a helyszínen!