Kedves Szentendreiek!

Jártatok-emár CSÍKSOMLYÓN a pünkösdi búcsúban?Én most voltam először egy tüneményes szentendrei csapattal. Pénteken hajnali ötkor találkoztunk a nagyparkolóban, aztán irány Erdély. Útközben ismerkedtünk, melegedtünk, megnéztük Kolozsvárt, ahol beigazolódott a dal: „szép város Kolozsvár.“ Szejkén is átmentünk a sok-sok székelykapu alatt, aztán késő este már Csíkszentimrén áfonyalikőrrel koccintottunk.

Szombaton reggel egy igazi erdélyi reggeli után indultunk busszal Somlyóra a szentmisére. Lélegzetelállító, felemelő látvány volt, ahogy sok százezer ember vonult a hegyre, és képzeljétek, mind magyarul beszélt.

Keresztaljak gyönyörű népviseletben, büszkén énekeltek, csengőt ráztak, fúvószenekar jött mögöttünk, ami megadta a tempónkat, na meg a jó hangulatunkat. A szertartás előtt a hosszan kígyózó sorban kivártuk, hogy megérinthessük a kegytemplomban a szűzanya szobrát, kérve, hogy kívánságunk valóra válását segítse.

Fenn a Kis-Somlyó és Nagy- Somlyó közötti nyeregben a füvön fekve, az eget nézve hallgattam végig a gyönyörű szentmisét, ahol az elöljáró nemzetünk közösségmegtartó erejéről is szólt, arról, hogy nem elég csak beszélni, de végre tenni is kellene érte. A székely testvéreinktől ismét tanulhattam,hogy milyen is az igazi hit mellett kitartani. Elszorult torokkal énekeltem a több ezer emberrel a Boldogasszony anyánkat, aztán levonultunk a hegyről, talán húsz kilométert is gyalogoltunk, de mindenki épségben visszatért a buszunkhoz, bár volt, akit rendőrautó hozott, mert elfáradt. Még a 92 éves Magdi néni is végiggyalogolta az utat. Csak ámultam!

Este a faluban, Zakar Ági a mindig mosolygós képviselő asszony, kinyittatta a tűzoltó szertárat, ahol nagyot mulattunk, énekeltünk, nevettünk, és persze iszogattunk is. Igazi erdélyi benzinszagos csapatépítés volt. Hol kap ilyet máshol az ember?

Másnap reggel a falu templomában együtt hallgattuk a pünkösdvasárnapi misét, léleképítő volt, utána kirándulás a Szent Anna tóhoz és testvérvárosunkba Kézdivásárhelyre. A végletek csapataként természetesen a kiránduló társaságunk legfiatalabbja, Szabados András rögtön csobbant a tóban, őt követte Sásdy Béla, aki itthon a dunai fürdéseivel, egész évben „rövidnadrág stílussal” kápráztatja el a szentendreieket. A fürdőzéssel Erdélyben is a figyelem középpontjába kerültünk. Na de micsoda utunk volt. Tündérszép táj, olyan virágos rétek, amit csak képeskönyvből láttam eddig, és a hangulat?

Itt még a buszsofőrök is énekeltek velünk, Pintér Ádám, a fogfájása ellenére sem veszítette el nagyszerű humorát, és Ágival együtt kiváló idegenvezetők voltak. Ági egyébként igazi tyúkanyó módjára, ha elkódorogtunk, összeszedegetett minket, mint a kiscsibéit.

Hétfőn hazafelé aztán kicsit elcsendesedtünk, de hogy megmaradjon a jó hangulat, Matilde csoda humorával fűszerezve végigjárta a buszt, és tokajival rázta fel a kissé elcsigázott társaságot. Ezen a pünkösdi hétvégén olyan lelki munícióval érkeztem haza, ami nekem egész évre erőt ad. A szervezésért öt pirospont jár. Kedves Szentendreiek, találkozzunk jövőre is Csíksomlyón!

Ivancsics Ilona