Szentendrei Konzervatív Esték Klub

Szentendre a székelység mellett

A szentendrei önkormányzat kifejezi szolidaritását a székelyföldi magyarság felé az önazonosságának megőrzéséért, a nemzeti és történelmi jelképeik használatáért és az autonómiáért folytatott küzdelmeiben.

A képviselő-testület február 14-i ülésén ennek jelképeként teljes egyetértésben eldöntötte, hogy ünnepélyes keretek között kitűzi a székely zászlót a szentendrei Városháza homlokzatára és egészen addig kívánja szolidaritása jeleként kitűzve tartani, amíg a székelyföldi magyarság szimbólumhasználatában folytatott vita megnyugtatóan nem rendeződik és nem fogják garantálni a székelyföldi településeknek, hogy a székely zászlót hivatalosan is településeiken kitűzhessék.

A képviselő-testület úgy érzi, hogy e kiállás mind székelyföldi testvérvárosa, Kézdivásárhellyel szemben kötelessége, valamint a csúfos 2004-es népszavazás okozta sebek és a népszavazáson részt vevő állampolgárok szívében azóta is meglévő szégyenérzet enyhítése miatt is kötelessége.

Szentendre hitet tesz a számos nemzetközi okmányban, így az Európai Unió alapdokumentumaiban is rögzítésre került, valamint a józan európai gondolkodás által megkövetelt kikezdhetetlen alapelv mellett, miszerint minden nemzetiségnek joga saját nyelvét, kulturális önazonosságát, hagyományait őrizni, ápolni és önrendelkezését a mivoltát és létét érintő kérdésekben gyakorolni. Ezen elv elfogadását és érvényesítését megköveteli minden környező és európai államhatalomtól, ahogy Szentendre maga is nagy energiákat fordít a többnemzetiségű múlttal rendelkező városban a helyi nemzetiségek hagyományainak megőrzéséért, közösségeik erősítéséért, e nemzetiségek anyaországaival való minél szorosabb együttműködéséért. E régi és ma is élő hagyományaira a város közössége büszke és önazonossága részének tekinti.

A város a székely lobogót ünnepélyes keretek között 2013. február 17-én, vasárnap a déli mise után, 12.20 órakor tűzi ki a Városháza erkélyén. A negyedórásra tervezett ceremónia keretében Borsódy László trombitaművész kíséretében együtt elénekeljük a Himnuszt és a Székely Himnuszt és rövid beszédet hallgatunk meg.

Szeretettel hívjuk minden honfitársunkat, hogy kiállásával innen, Szentendréről erősítse székely nemzettársainkat önazonosságukért vívott küzdelmeikben, mindennapjaiban!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 2013/02/16 by in Város.

Navigáció